Trekkingdag 11: Dhole – Machermo
Door: Natasja
Blijf op de hoogte en volg Natasja
10 Januari 2016 | Nederland, Nederland
donderdag 11 december 2014
Wat een koude nacht! Brrrr …
De avond ervoor is iedereen om 20 uur naar bed gegaan. De kou jaagt je gewoon weg naar de slaapzakken. Voor het eerst een warm waterkruik mee in mijn slaapzak.
De temperatuur in mijn kamertje is 0 graden.
De sterrenhemel buiten … Amazing!
Dat maakt het allemaal waard!
Bij het opstaan is het water in de gootjes buiten en in de emmer bij het toilet bevroren. Een plasje doen is echt niet fijn. De ontbijtkamer lijkt wat warm, maar dat is schijn omdat het buiten zo koud is! Een warme pannenkoek en hete thee maken het enigszins goed.
Vandaag stijgen we maar 200 meter tot onze volgende slaapplek. De eerste stijging zit em in mijn tochtje van gisterenmiddag. Voor de rest traverseren we vooral op dezelfde hoogtelijn. Een droog fijn pad, soms tussen rotsblokken groter als ons. De zon komt maar half door waardoor het op winderige plekken erg koud blijft. Liep ik gisterenmorgen in een hemd, nu loop ik met handschoenen.
Na iedere bocht hebben we fantastisch uitzicht de Gokyovallei in. Het is hier echt prachtig! Aan het einde van de vallei ligt Cho Oyu (8201m). We zijn van alle kanten omringt door reuzen van 6000 meter en hoger! Onder ons het stroomdal van de gletsjervallei.
Ons eerste blik op het dorpje Machermo is van bovenaf. Het ligt op een vlak stuk in het lege gletsjerdal van de berg Kyajo Ri (6186m). In het midden van Machermo ligt een vierkante lodge met een rood dak en binnenplaats. En die voelt goed. Op een drafje er naartoe! Het Schotse stel en Nieuw-Zeelandse Lily achter ons aan. Gezellig!
Het is pas 11 uur. We willen wel verder, maar vanwege de gewenning aan de hoogte is dat zeer onverstandig. Dus is het rustig aan doen, wachten tot de lunchtijd en daarna aan een hoogtetochtje beginnen. Helaas is de zon nog verder verdwenen. Samen met Lily loop ik de bergrug achter ons omhoog. Bovenop wappert een lange strook gebedsvlaggen. Het waait er hard én koud. Maar het uitzicht is geweldig! Boven op de top van Cho Oyu sneeuwt het. Het dorpje Gokyo ligt nog verscholen en kunnen we niet zien. Mijn oor voelt alsof het bevriest, ondanks mijn das. Vreemd dat we in een dag tijd naar deze extreme kou zijn gegaan. Bij de vlagen zitten we beschut bij een grote rots en genieten van ons uitzicht.
Terug in de lodge is het snel mijn pyjama aan, kleren en jas er overheen en naar de eetkamer. Het is er nog koud en we warmen ons met thee. Na een uurtje het grootste cadeau op deze hoogte … Yak poep! Gedroogd gaat deze poep in de kachel. En dat betekent warmte! :)
De jassen en dassen gaan uit en we kruipen bijna in de hete kachel. De komende 7 dagen zit ik op deze hoogte en hoger. Wat doe ik mezelf aan … ;)
Kus
Natasja
Statistics
4200 meter: Dole
4410 meter: Machermo
afstand: 6,2 km
3 uur lopen
stijgen: 485 meter | dalen: 145 meter
plus acclimatisatietocht in de middag
Vandaag gezien:
Cho Oyu (8201m)